Hoe maak je goede foto’s met je smartphone?

9 sep, 2019

Je mobiele telefoon heb je altijd bij je en daarom ook direct bij de hand als je iets ziet wat je graag vast wilt leggen. De telefoons van tegenwoordig zijn steeds beter en dit zie je ook aan de kwaliteit van de camera. Het fijne van foto’s met je smartphone maken is dat je ze gemakkelijk kunt delen op social media.

 

7 tips om goede foto’s met je smartphone te maken

 

1. Maak altijd je lens schoon

De lens van je camera op je telefoon wordt snel vies en vaak heb je dit helemaal niet door. Viezigheid op je lens blokkeert licht en zorgt ook voor rare effecten of vlekken op je foto’s. Maak dus altijd je lens schoon met een microfiber doekje of iets anders wat je bij de hand hebt.

 

2. Houdt je telefoon stil

Voorkom bewegingsonscherpte van foto’s gemaakt met je telefoon door hem heel goed stil te houden als je foto’s maakt. Het beste is om je telefoon met twee handen vast te houden; aan beide zijden van je telefoon eentje en houd de telefoon dicht bij je lichaam. Wacht ook altijd nog één seconde na het maken van de foto’s met bewegen en beweeg pas als je de foto in beeld ziet.

 

3. Digitale zoom

Het is beter om de digitale zoom op je mobiele telefoon helemaal niet te gebruiken. De digitale zoom zoomt niet in, maar vergroot enkel het beeld. Dit zorgt voor een lage resolutie en dus een korrelige kwaliteit van je foto’s. Als je wel een onderwerp van dichterbij wilt fotograferen dan kun je beter de foto ook echt van dichtbij nemen.

 

4. Maak gebruik van het raster

Fotograferen met je mobiele telefoon zorgt er snel voor dat je een horizon hebt die niet exact horizontaal loopt. Dit voorkom je door het raster aan te zetten en je verticale en horizontale lijnen op je scherm ziet wanneer je een foto maakt. Zo maak je gemakkelijk foto’s met een rechte horizon!

 

5. Zet de automatische HDR functie aan

De makkelijkste manier om de fotokwaliteit te verbeteren is het inschakelen van de automatische HDR functie. HDR zorgt ervoor dat de belichting van de foto het beste is. Je kunt deze functie op iedere mobiele telefoon aanzetten door de instellingen bij de camera te openen en te kiezen voor HDR aan.

 

6. Gebruik een statief of opzetlens

Er zijn ontzettend veel handige accessoires te verkrijgen om net iets betere foto’s met je telefoon te kunnen maken. Zo is een statief handig om trillingen met je camera te voorkomen en kun je met een opzetlens ineens een groothoekfoto maken.

 

7. Speel met perspectief

Een verandering van het perspectief maakt jouw foto vaak net even wat spannender of interessanter. Neem dus vooral ook de tijd om het onderwerp te bekijken vanuit verschillende hoeken, bijvoorbeeld zak eens door je hurken en kijk wat dat doet met het licht en de focus.

Wil jij meer weten over Instagram of Facebook? Bekijk dan ons aanbod van trainingen!